Fordelings- og værdipolitik

I dansk politik er der to dominerende politiske skillelinjer; fordelingspolitik og værdipolitik. 

...

Fordelingspolitik

Fordelingspolitik handler om, hvordan velstand skal skabes og fordeles. Skillelinjen går mellem:

  • De fordelingspolitisk venstreorienterede, der ønsker større omfordeling, statsregulering af virksomheder og højere skattesats.
  • De fordelingspolitisk højreorienterede, der ønsker mindre beskatning, mindre statsregulering og større økonomisk frihed.

Når man undersøger vælgernes holdning vil man typisk stille følgende spørgsmål for at finde vælgernes placering på den fordelingspolitiske skillelinje:

  • Bør folk i højere grad kunne klare sig uden offentlige overførsler end i dag?
  • Skal indtægter beskattes mere eller mindre …

...

Værdipolitik

Værdipolitik er en samlebetegnelse for en række politiske emner, der handler om ikke-økonomiske værdier. Det er eksempelvis holdning til indvandrere, miljø og udviklingsbistand. Skillelinjen går groft sagt mellem:

  • Værdipolitisk venstreorienterede holdninger såsom, at miljøhensyn vægter højere end økonomiske hensyn, at kriminalitet skal forebygges, at udlændingepolitikken skal være lempelig samt at udviklingsbistanden skal øges.
  • Værdipolitisk højreorienterede holdninger såsom, at økonomiske hensyn er vigtigere end miljøhensyn, at der skal være strengere straffe, at udlændingepolitikken skal…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind