Danske partier
Her finder du vores kompendium om danske partier. Det er partierne, der repræsenterer borgerne i Folketinget, og det er partierne, der afgør, hvilke love der skal vedtages og dermed, hvordan vi indretter vores samfund. Det er relevant at lære om de danske partier uanset hvilket niveau, du har Samfundsfag på.
I kompendiet kommer vi ind på:
- Partiernes stiftelse og vigtige historiske begivenheder i partiernes historie.
- Partiernes ideologiske ståsted. Hvis du ønsker en grundig gennemgang af ideologier, så anbefaler vi, at du læser vores kompendium om ideologier.
- Hvem der typisk stemmer på de forskellige partier - både historisk og ved valget i 2022.
- Partiernes mærkesager.
- Begreberne rød og blå blok.
Når du læser kompendiet, skal du være opmærksom på følgende forhold:
For det første er vi nødt til at tage udgangspunkt i, hvad partierne selv siger om deres politik. Men der er ikke altid en direkte sammenhæng mellem, hvad partier siger, at de vil gøre og den politik, de faktisk indfører.
For det andet ændrer partier også deres holdning til politiske emner. Og når partierne ændrer mærkesager, så fører det typisk også til en ændring i, hvem der stemmer på dem.
For det tredje påvirkes ens syn på partierne af ens politiske ståsted. Det er derfor ikke sikkert, at du er enig i vores udlægning af partierne og deres politik. Vi har dog forsøgt at holde vores gennemgang så neutral som mulig.
For det fjerde kan det være relevant for dig også at læse vores kompendium om partiadfærd. Det skyldes, at man ofte arbejder med partiadfærd, når man har om de danske partier i Samfundsfagsundervisningen.