Socialdemokratiet

Socialdemokratiets historie

I 1871 stiftede Louis Pio, Harald Brix og Paul Geleff partiet Den Internationale Arbejderforening for Danmark som en dansk afdeling af Den Internationale Arbejderforening, hvilket var starten på det parti, vi i dag kender som Socialdemokratiet. Pio, Brix og Geleff ønskede at sikre den voksende arbejderklasse retfærdige levevilkår og demokratiske rettigheder. Partiet var organiseret i faglige sektioner. Det vil sige, at det både var et parti og en faglig organisation (det vi i dag kender som fagforeninger).

I maj 1872 blev de tre stiftere af partiet fængslet, fordi de havde støttet op om den igangværende strejke blandt murersvende i København i Pios avis Socialisten. Pio havde indkaldt til et folkemøde på Nørre Fælled for at starte en indsamling, så strejken kunne opretholdes. Den daværende regering og politiet tolkede hans indkaldelse som en opfordring til revolution. De forbød derfor folkemødet, arresterede Pio, Brix og Geleff og lavede et forbud mod partiet.

Partiet genopstod i 1876 under navnet Det Socialdemokratiske Arbejderparti, men ændrede allerede i 1878 navn til Socialdemokratisk Forbund. Det var i 1878, at Socialdemokratiet formelt blev dannet. Det var også her, at der skete en adskillelse af parti og fagbevægelsen. Dog var de to stadig forbundet, da både parti og fagbevægelse gennem deres vedtægter var sikret repræsentation i hinandens styrende organer. Forbindelsen mellem dem blev først afskaffet i 1995.

I 1884 kom partiet i Folketinget for første gang. Socialdemokratisk Forbund blev hurtigt populært blandt vælgerne og ved hvert valg øgedes tilslutningen. Tilslutningen toppede i …

...

Socialdemokratiets ideologi

Socialdemokratiet var oprindeligt et socialistisk parti, der hovedsageligt havde fokus på arbejdernes rettigheder. Partiet ønskede dog at indføre socialismen gennem reformer frem for revolution. Med tiden udviklede partiets ideologi sig til socialdemokratisme, der ligesom socialismen ønsker en stærk stat i form af stor økonomisk omfordeling. Modsat socialister vil socialdemokrater kombinere den stærke stat me…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind