DNA-replikation

Biologi C, B og A + Biotek A.

DNA-replikation kopierer cellens DNA

DNA-replikation er en celles kopiering af alt sit DNA. DNA-replikation sker både inden mitose og inden meiosens første deling. Begge datterceller får på den måde en kopi af modercellens DNA efter celledelingen.

Sådan forløber DNA-replikation

DNA-replikationen indebærer, at de to DNA-strenge i et dobbelstrenget DNA-molekyle skilles fra hinanden. De to enkeltstrengede DNA-molekyler bruges nu som skabelonstrenge, ved at nukleotiderne i hver streng efterhånden baseparrer med løse nukleotider. Nye DNA-strenge bygges på den måde på begge de oprindelige strenge i DNA-molekylet. To ens dobbeltstrengede DNA-molekyler er derfor resultatet af replikationen.

De to strenge i det oprindelige DNA-molekyle skilles fra hinanden ved hjælp af enzymet helikase. Strengene skilles ad flere steder i DNA-molekylet på en gang. DNA-replikationen kan på den måde ske i flere dele af molekylet samtidig.

Figur 1 viser et enkelt område, hvor DNA-strengene (sorte linjer) er skilt fra hinanden. I resten af dette afsnit gennemgår vi DNA-replikationen med udgangspunk...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind