[9]

Det centrale dogme

Biologi C, B og A + Biotek A.

Her er vores kompendium om det centrale dogme. Det centrale dogme er en beskrivelse af de to processer DNA-replikation og proteinsyntese.

Her kan du læse et uddrag af teksten om, hvordan DNA-replikation foregår

 1. Enzymet helikase skiller de to DNA-strenge fra hinanden (de mørkegrønne strenge på figuren). Strengene skilles ad flere steder i DNA-molekylet på en gang. DNA-replikationen kan så ske flere steder i DNA-molekylet samtidig. Stedet, hvor det dobbeltstrengede DNA deler sig i to enkeltstrengede DNA-molekyler, kaldes en replikationsgaffel. Replikationsgaflen bevæger sig ned ad DNA-strengen i replikationsretningen under replikationen.
 2. Primere binder til det enkeltstrengede DNA. Primere er korte, enkeltstrengede DNA-stykker, som kan baseparre med bestemte basesekvenser på DNA-strengene.
 3. Enzymet DNA-polymerase binder til primerne. DNA-polymerase bevæger sig så langs DNA-strengene og binder løse nukleotider i forlængelse af primerne. DNA-polymerase opbygger efterhånden nye DNA-strenge, som er komplementære til de oprindelige strenge. De røde pile viser, hvordan DNA-polymerase har bevæget sig henover de oprindelige strenge og har bygget nye DNA-strenge ovenpå. DNA-polymerase kan dog kun binde løse nukleotider til 3'-enden af en primer. De nye DNA-strenge kan derfor kun vokse fra 5'-enden i retning af 3'-enden. DNA-polymerase kan altså kun bygge en ny sammenhængende DNA-streng oven på én af de oprindelige strenge. Denne streng kaldes for leading strand og dannes i replikationsretningen.
 4. Den anden oprindelige DNA-streng kaldes for lagging strand. DNA-polymerase påsætter nye nukleotider oven på denne streng i sektioner. Primere binder flere steder til strengen. DNA-polymerase binder til hver primer og...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Det centrale dogme

[9]
Bedømmelser
 • 02-01-2022
  Givet af HTX-elev på 2. år
  Jeg synes, den mangler at være mere uddybende omkring translation og transkription, det er meget overordnet. F.eks. bliver der ikke kommet ind på LSU og SSU.
 • 17-01-2019
  Givet af 1.g'er på STX
  Fantastisk indblik på gennerelt DNA
 • 18-03-2019
  Givet af 2.g'er på STX
  super godt!
 • 07-02-2024
  Givet af 3.g'er på STX