Diabetes

Biologi C, B og A + Biotek A.

Diabetes medfører et forhøjet blodsukker

Diabetes (eller sukkersyge) er en sygdom, der medfører, at kroppens celler ikke kan optage glukose fra blodbanen på rette vis. Det betyder, at cellerne kommer til at mangle glukose til deres livsprocesser. Cellernes manglende glukoseoptagelse skyldes enten, at kroppen ikke længere kan producere insulin, eller at kroppens celler holder op med at være følsomme over for insulin i blodet. Derfor skelner man typisk mellem to slags diabetes: type 1-diabetes og type 2-diabetes. Herunder kan du se, hvad der karakteriserer hver diabetestype.

Type 1-diabetes: Manglende insulinproduktion

Type 1-diabetes er den mindst almindelige af de to diabetesformer og udgør ca. 10 % af alle diabetestilfælde. Sygdommen opstår typisk allerede i barndommen med kraftige symptomer. 

Type 1-diabetes indebærer, at kroppens immunforsvar angriber bugspytkirtlens β-celler, så de ødelægges. Det betyder, at kroppen ikke længere er i stand til at producere insulin, og derfor kan cellerne ikke optage glukose ordentligt fra blodet. Kropscellerne kommer derfor i energiunderskud, og symptomer på type 1-diabetes er da også f.eks. træthed og evt. vægttab.

Blodet har på den anden side et meget højt indhold af glukose pga. den manglende...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind