Blodsukkerregulering

Biologi C, B og A + Biotek A.

Vores blod indeholder altid en vis mængde glukose. Glukose er den vigtigste kilde til energi for kroppen. Kroppens celler optager glukosen direkte fra blodbanen og forbrænder stoffet ved respirationen. På den måde danner cellerne ATP, som kan bruges til at drive energikrævende processer i cellerne.

Blodets indhold af glukose kaldes for blodsukker (eller blodglukose). Efter et måltid er blodsukkeret højt, da glukose optages direkte fra tyndtarmen til blodbanen. Blodsukkeret falder dog forholdsvis hurtigt herefter. Det skyldes delvist, at kroppens celler optager glukose fra blodet for at udføre respiration. Faldet i blodsukker skyldes dog især, at glukosen bygges ind i energidepoter i kroppen. Energidepoterne består af stoffet glykogen, som er glukoseenheder, der er bundet sammen til store, forgrenede molekyler. Glukose frigives herefter løbende fra glykogendepoterne til blodbanen, så blodsukkeret holdes på et passende stabilt niveau gennem mange timer. Kroppens celler er derved sikret en stabil tilførsel af energi til deres livsprocesser.

Du kan på de næste to sider i kompendiet læse om, hvordan glykogen opbygges og nedbrydes i lever og muskler. Vi gennemgår også, hvordan opbygningen og nedbrydningen af glykogen reguleres af to hormoner: insulin og glukagon.

  1. Glykogen
  2. Insulin og glukagon

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind