Glykæmisk indeks

Hvad er glykæmisk indeks?

Glykæmisk indeks (GI) er et mål for, hvor hvor meget en bestemt fødevare får blodsukkeret til at stige. Blodsukkeret er det samme som blodets glukosekoncentration.

Glukose eller hvidt brød har et GI på 100

En fødevares GI sættes normalt i forhold til, hvor meget rent glukose får blodsukkeret til at stige. GI for glukose fastsættes så til 100, og de fleste andre fødevarer har en værdi på under 100. Glukose skal ikke nedbrydes i tarmen og optages derfor meget hurtigt fra tarmen til blodet efter et måltid. Glukose får derfor blodsukkeret til at stige meget hurtigt og til et højt niveau. 

Man bruger indimellem hvidt brød som reference i stedet for glukose, da hvidt brød næsten udelukkende består af stivelse (sammenkoblede glukoseenheder). GI sættes så til 100 for hvidt brød.

Hvorfor er GI vigtigt?

Fødevarers GI er især et vigtigt redskab for personer med diabetes. Diabetes indebærer, at kroppens celler har problemer med at optage glukose fra blodet. Diabetespatienter kan nemmere regulere blodsukkeret, hvis ikke der er store udsving i blodets indhold af glukose. Diabetespat...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind