Sprog

Sproget appelerer til vores synssans

Sproget i novellen “Biller” er malende og har en stærk appel til sanserne. Især med brugen af tillægsord appellerer novellen til vores synssans. Vi kan se, at novellen allerede fra begyndelsen viser os med fyldige beskrivelser, hvordan der ser ud i novellens univers: 

Her i skumringen lyser de nydelige villaer op. De er hvidmalede og våde. Friske lamper skinner på de regnglatte trappesten. 

Tillægsord som især “hvidmalede”, “våde” og “regnglatte” er med til at skabe konkrete billeder hos os som læsere.

Novellen bruger også navneord og udsagnsord til at give os et billede af, hvordan der ser ud hos Bakkesen. Det ser vi for eksempel i beskrivelsen af Bakkesens hus set fra vejen: 

Huset er groet til af vildvin, og stænglernes kvælende klamren har fået husmuren til at krakelere. Vinduesruderne er klistret til af våde, brune blade.

Vi kan se, hvordan specifikke navneord som ”vildvin” bruges til at give helt konkrete billeder af den type slyngplante, der vokser op ad muren. Gennem et udsagnsord som ”krakelere” ser vi også de revner, der er i husmuren. 

Beskrivelsen af husets ydre er detaljeret og sanselig, og teksten virker næsten overlæsset med billeder. Teksten bruger også bogstavrim som et sprogligt virkemiddel til at under...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind