Mytologi og religion

På denne side forklarer vi kort om de vigtigste guder og begreber inden for græsk og romersk mytologi og religion. Mennesker fra mytologien kan du læse om på siden om personer fra antikken. Du kan også læse i Studienets noter til Mytologi i oldtiden

Afrodite / Venus

Græsk/romersk gudinde for kærlighed og erotik. Gift med Hefaistos/Vulcanus, men har sammen med krigsguden Ares/Mars sønnen Eros/Amor (ifølge nogle myter). Hun er desuden mor til Æneas.

Der er to historier om Afrodites/Venus' fødsel. Den ene siger, at hun er datter af Zeus/Jupiter og Dione. Den anden siger, at hun er født af havets skum, og derfor kaldes hun også 'den skumfødte'. Hun kaldes desuden 'Kypris' eller 'Kypria', fordi hun ifølge nogle myter blev født på Cypern. Mere om Afrodite/Venus.

Amazoner

Amazonerne er et sagnfolk, udelukkende bestående af krigeriske kvinder. 

Antropomorf

Menneskelignende, i Oldtidskundskab især om guder, som har menneskelige træk.

Apollinsk / Apollinske livssyn

Det apollinske er det rolige og harmoniske. Det apollinske livssyn vil sige, at man opfatter tilværelsen som noget harmonisk, der i sin naturlige tilstand er ordnet og i balance. Begrebet har navn efter guden Apollon, der bl.a. er en visdomsgud.

Det apollinske står i modsætning til det dionysiske, som har navn efter vinguden Dionysos, og som forstår tilværelsen som i bund og grund kaotisk og uordnet.

Apollon / Apollo

Græsk/romersk gud, som er tvillingebror til Artemis/Diana. Han kaldes ofte Phoibos/Foibos/Phoebus, som er et tilnavn, der betyder ‘ren’ eller ‘strålende’. Apollon var meget populær og gud for mange ting: Bl.a. spådom, solen, dans, sang, musik og digtning. Han er særligt knyttet til Oraklet i Delfi og er desuden musernes hersker. Mere om Apollon/Apollo.

Ares / Mars

Græsk/romersk krigsgud, gud for blodbad og krigshandlinger. I den græske udgave, Ares, var han ikke særlig populær. Men hos romerne var Mars en meget central gud og blev dyrket meget. Det afspejles i romern...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind