Sorg-Agre

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “Sorg-Agre”. Novellen er skrevet af Karen Blixen i 1942 og udgivet i Vinter-eventyr.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkningen

Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du læse vores arbejdsspørgsmål. Har du brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Herremanden og Ane Marie er kun beskrevet udefra

Den alvidende fortæller benytter sig ikke altid af den indre synsvinkel. Herremanden og Ane Marie bliver kun beskrevet ude fra. Vi har derfor kun herremandens ord og handlinger at bedømme ham ud fra (med undtagelse af enkelte små glimt ind i hans bevidsthed). 

Når det gælder Ane Marie, så har vi endnu mindre at forholde os til. Hun taler næsten ikke. Vi ved stort set ikke andet om hende end det, vi kan udlede af hendes handlinger samt den smule, som herremanden fortæller til Adam. Den ydre synsvinkel på Ane Marie virker til at understrege den symbolske betydning af hendes handling. Vi får ikke en masse psykologisk indsigt, der kan mudre billedet eller skygge for hendes handlinger. Hun ofrer sig for at redde sin søn og for at sone for det barn, hun engang slog ihjel. 

Den ydre synsvinkel på herremanden er med til at dække over novellens pikante undertoner. Vi bliver ikke foræret en direkte indsigt i herremandens planer om at lade Adam gøre den unge kone gravid. Det bliver holdt i det skjulte og kun antydet på forskellige diskrete måder gennem hans ord og handlinger. Fortælleren holder altså afstand til herremanden for at holde novellens seksuelle indhold skjult mellem linjerne. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Sorg-Agre

[1]
Bedømmelser
  • 09-09-2021
    Givet af 3.g'er på STX