Noter

Her kan du læse vores noter til analyse og fortolkning af Karen Blixens novelle "Sorg-Agre".

Komposition

“Sorg-Agre” begynder med en landskabsbeskrivelse. Beskrivelsen fortæller os om magtforholdene mellem bønder, kirke og herregård i tekstens univers. Herregården står højest i landskabet. Dens magt bygger på arvefølgen i herregårdsslægten og forbindes med den organiske natur.

I handlingen ses to parallelle spor. Det første er et slægtsdrama, som handler om herremandens behov for at få en arving. Da han ikke selv kan eller vil gøre sin unge kone gravid, opfordrer han indirekte sin unge nevø, Adam, til at klare det. Det andet spor handler om bondekonen Ane Marie, hvis søn står til en hård straf. Herremanden lover hende, at han vil frigive sønnen, hvis Ane Marie kan høste en stor rugmark alene på én dag. 

Selve handlingen udspiller sig over en enkelt dag, men vi bliver også præsenteret for meget baghistorie. Handlingen får et klart vendepunkt, da Adam accepterer sin skæbne. Hans opgave er at gøre den unge frue gravid, så herregården kan få en arving. Dette bliver aldrig fortalt direkte, men antydet gennem beskrivelsen af Adams samvær med den unge frue og den sang, de synger sammen. 

Slutningen er...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind