Miljø

Novellen udspiller sig på en herregård i det feudale samfund

Handlingen i "Sorg-Agre" udspiller sig i Danmark i den sidste del af 1700-tallet. Adam taler begejstret om ”et nyt dansk digterværk”, som vi ud fra beskrivelsen kan regne ud er Johannes Ewalds Balders død, der udkom i 1773 – novellens handling udspiller sig altså kort herefter. 

Operaen Alceste, som den unge frue og Adam synger fra, blev skrevet i 1767, altså nogenlunde samtidig. Den unge frue ser fra sit vindue ”træhesten”, altså det torturredskab, som herremændene kunne bruge til at afstraffe deres fæstebønder indtil stavnsbåndets ophævelse i 1788. Novellen foregår altså et sted mellem 1773, hvor Balders død udkom, og 1788, hvor stavnsbåndet blev ophævet. 

I de år var Danmark endnu et feudalsamfund, og det kommer til udtryk i herremandens magt over bønderne. Herremanden er den enevældige hersker på egnen. Alle landsbyens bønder arbejder under hans ledelse. De er stavnsbundet til herregården, hvilket vil sige, at de ikke frit kan forlade det sted, de er født. De skal derimod blive ved det gods, de er født under. 

Det sociale miljø er altså præget af herremandens magt, som bliver begrundet af slægten. Magten går i arv fra far til søn. På samme måde er bønderne bundet til herreg...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind