Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere ”Sorg-Agre”. Novellen er skrevet af Karen Blixen og udkom i 1942 i Vinter-eventyr. 

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi, at du læser vores generelle vejledning til novelleanalyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Der er flere henvisninger til Paradisets have

Novellen indeholder en del henvisninger til fortællingen om Paradisets have. Navnet Adam er allerede en henvisning – Adam var jo også navnet på det første menneske i Paradisets have. 

Bibelens Adam måtte spise af alle haven træer med undtagelse af ét – Kundskabens træ. Herregårdens Adam bliver derimod inviteret til at nyde alle herregårdens frugter – intet er forbudt område. Heller ikke den unge frue. 

Der er også en henvisning til Paradiset have i denne scene, der beskriver, hvordan den unge frue navngiver dyrene:

Fra den gamle herres hannoveranske stutteri blev de nyfødte føl bragt hende, for at hun kunne give dem navn

I Bibelen er det Adams opgave at navngive dyrene, men her tilfalder den opgave altså den unge frue. Bibelhenvisningerne går igen flere steder. Adam bliver f.eks. mindet om flere historier fra Bibelen, da han betragter markerne:

Marken var virkelig, som ridefogden havde sagt, fuld af folk, og lignede en markedsplads. Der var måske hundrede mennesker forsamlede i den. Adam mindedes, ved synet, billederne i sin barndoms bibel: Jacobs møde med Esau i Edom, eller Boas’ høstfolk i bygmarken ved Bethlehem.

Både Adam og herremanden bruger altså Bibelens sprog og historier til at forstå og udlægge deres virkelighed. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind