Begreber

Adskillelse af tid og rum

Adskillelse af tid og rum er en af Giddens' fem centrale tendenser i det senmoderne samfund. Adskillelse af tid og rum betyder to ting. For det første betyder det, at vi kan kommunikere med andre uanset, hvor vi er og hvor de er. For det andet betyder det, at vi kan kommunikere med andre uanset om de er klar til at kommunikere med os på det tidspunkt. Du kan f.eks. sende et snap til din ven på Snapchat uanset om din ven er på Snapchat i det sekund du sender snappet. Man kan altså kommunikere forskudt af hinanden. Ligeledes kan man kommunikere, selvom man bor i hvert sit land.

Aftraditionalisering

Aftraditionalisering betyder, at traditioner får mindre betydning. Traditioner skal forstås i bred forstand. Det vil sige, at traditioner er normer, skikke, rutiner og værdier, der gives videre fra en generation til den næste. En tradition kan f.eks. være, at man skal giftes i en kirke. I det senmoderne samfund kan man stadig blive gift i en kirke, men man kan også blive gift alle mulige andre steder, såsom på rådhuset eller i ens baghave. 

Aftraditionalisering er en af de fem centrale tendenser som Giddens fremhæver ved det senmoderne samfund. 

Det moderne samfund

Det moderne samfund var fremtrædende i Danmark fra omkring 1850 til ca. 1970. Samfundet var præget af industrialisering og urbanisering. Den teknologiske udvikling gjorde det muligt at effektivisere landbruget, hvilket frigjorde en stor mængde arbejdskraft. Samtidig gjorde teknologien også samlebåndsp...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind