Skildring af sorg

I denne opgavehjælp hjælper vi dig med at skrive en analyserende artikel om skildring af sorg, som tager udgangspunkt i Jonas Risvigs kortfilm “Sort som Iris”. Opgaven stammer fra skriftlig eksamen i Dansk A på HF d. 20. maj 2021.

Den analyserende artikel går ud på at lave en analyse og fortolkning af kortfilmen, hvor du bl.a. undersøger, hvordan skildringen af Iris og hendes sorg understøttes af dramaturgi, filmiske virkemidler og brug af symbolik. 

Udover analysen og fortolkningen indeholder vores opgavehjælp et detaljeret resumé af kortfilmen samt arbejdsspørgsmål til at få hul på din analyse. Vi hjælper dig også til at forstå opgaveformuleringens krav og lave en perspektivering til lignende eksempler fra litteratur, film eller artikler. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores opgavehjælp:

Set-up og pay-off: samuraisværdet

“Sort som Iris” benytter sig af et sæt dramaturgiske virkemidler, der kaldes set-up og pay-off. Et set-up er et - tilsyneladende uvigtigt - element i filmen, som vi først forstår vigtigheden af senere. Den senere erkendelse kaldes pay-off. I denne kortfilm drejer det sig om samuraisværdet.

Vi hører første gang om sværdet (set-up), da Iris truer socialarbejderen med at hente det. (00:56-01:00). På dette tidspunkt i handlingen ligner det måske bare en piges trodsige provokationer, og socialarbejderen tror heller ikke på, at der er noget sværd. 

Omvendt kan oplysningen om sværdet også plante en gnavende frygt i os for, at sværdet senere vil blive brugt i et voldeligt opgør i filmen. Enten fordi den desperate Iris vil bruge det mod socialarbejderne, eller fordi hun vil bruge det mod sig selv. Samuraisværd er rent historisk blevet brugt til rituelt selvmord. Kort efter truer Iris faktisk med at begå selvmord ved at springe ud gennem vinduet (02:28-02:35).

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Skildring af sorg

[2]
Bedømmelser
  • 10-05-2022
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  • 20-01-2022
    Givet af 3.g'er på STX