Sort som Iris

Opgaven om skildring af sorg stammer fra HF-eksamen i Dansk A fra den 20. maj 2021. Den tager udgangspunkt i kortfilmen “Sort som Iris”. Filmen skildrer, hvordan pigen Iris oplever sorgen over at miste sin far. 

På de følgende sider får du et resumé af kortfilmen, hvorefter vi går i dybden med personkarakteristik, dramaturgi, filmiske virkemidler og symbolik. Det er netop de analysepunkter, opgaveformuleringen beder om. Vi giver dig også et bud på en fortolkning af kortfilmen. Dermed får du et godt udgangspunkt for at kunne besvare opgaven. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analyse af “Sort som Iris”:

Titlen

Kortfilmens titel - “Sort som Iris” - kan læses symbolsk, idet den peger på, at Iris er ved at blive opslugt af sin sorg. Hun er så formørket indeni af sorg, at hun fornægter virkeligheden og opfører sig truende over for kommunens socialarbejdere. I hvert fald i filmens begyndelse.

Tager vi titlen ord for ord, henviser “Iris” både til hovedpersonen og til den farvede del af et øje (regnbuehinden). Ordet “Sort” henviser både til hovedpersonens sorg og til den sorte del af et øje (pupillen). Henvisningerne til et øje giver især mening i filmens første sekunder, hvor vi ser et ultranærbillede på Iris’ øje (00:00-00:09). Her ser vi den sorte pupil udvide sig en smule, og det kan vi muligvis tolke som et symbol på, at Iris er ved at blive opslugt af sit indre mørke (sorgen over faderen).

Når et øje udsættes for lys, trækker den sorte pupil sig sammen og bliver mindre. I overført betydning sker det samme for Iris i filmens slutning. Hun vælger at se realiteterne i øjnene, og dermed lukker hun lyset ind i sit liv igen. Slutningen peger altså på, at der er håb for hende.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind