[5]

Realisme i international politik

Her finder du vores kompendium om realisme i Samfundsfag. Realismen er en teoriretning indenfor international politik, der mener, at stater altid forfølger deres egne interesser om at øge deres magt og sikkerhed.

Kompendiet indeholder følgende:

Her kan du se et uddrag fra siden Hvad er realisme?

Realismen ser staterne som de centrale aktører i det internationale system. Det er deres adfærd man er interesseret i og det er staterne, der har magten i det internationale system.

Staterne har stærke nationale interesser. Alle stater ønsker at øge deres magt og sikkerhed. Det skaber konkurrence mellem staterne, da en stats øgede magt truer en anden stats sikkerhed. Realismen mener, at stater altid vil handle på en måde, der fremmer deres nationale interesser.

Magt spiller en stor rolle i realismen. Staternes sikkerhed og mulighed for at handle i det internationale system afhænger af, hvor stor en magt de har. Jo mere magt en stat har, desto sikrere er den og desto flere muligheder har den for at forfølge nationale interesser.

Magt er inden for realismen lig med hård magt. Det vil sige militære, økonomiske og teknologiske magtressourcer. Realister har fokus på den relative ressourcemængde. Det vil sige, at en stat altid vil vurdere sine magtressourcer i forhold til andre stater.

Realismens fokus på den relative ressourcemængde er en af årsagerne til, at teorien mener, at stater har svært ved at samarbejde. Stater ønsker ikke at samarbejde, hvis det fører til, at andre staters magt øges mere end deres egen. Realister betragter altså samarbejde som et nulsumsspil, hvor den enes gevinst er den andens tab.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Realisme i international politik

[5]
Bedømmelser
 • 24-06-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 15-03-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 12-03-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 24-11-2023
  Givet af 3.g'er på STX