Synkretisme

Begrebet synkretisme betyder “sammenblanding”. Det anvendes i mange forskellige sammenhænge, men her forklarer vi ordets betydning i en religionsfaglig sammenhæng. 

Synkretisme er blanding af elementer fra forskellige religioner

Synkretisme, som også kaldes “religionsblanding”, er et fænomen hvor elementer fra forskellige religiøse eller kulturelle traditioner smelter sammen og bliver til en ny selvstændig og sammenhængende religion.

Synkretisme kan ske på mange forskellige måder, men er ofte en naturlig og dynamisk proces. Det sker, når forskellige kulturer kommer i kontakt med hinanden og deres religioner bliver blandet. 

Synkretisme sker også, når en religion spreder sig til nye områder ved mission eller erobring. Når religionen spreder sig sker der en gensidig afsmitning mellem den nye og den gamle tro. På den ene side overtager eller nyfortolker den nye religion elementer fra den gamle, lokale religion. På den anden side holder befolkningen fast i nogle elementer af den gamle tro samtidig med, at de overtager den nye tro. Det ses især i udbredelsen af kristendommen og islam i Afrika og Asien, hvor der mange steder er opstået blandingsreligioner, som kombinerer kristendommen ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind