Prøve med ukendt tekst

Introduktion til prøven med ukendt tekst

Prøveform A består af en prøve i ukendt tekst. Teksten hænger sammen med et af de emner, som opgivet til eksamen. Du får 40 minutters forberedelse og selve prøven varer ca. 15 minutter. Til sidst bruger lærer og censor ca. 5 min til at diskutere din karakter.

Prøveform A findes kun i 9. klasse. 

OBS: Din skole bestemmer i begyndelsen af skoleåret, om du og din klasse skal op i Prøveform A eller B. De fleste skoler vælger prøveform B med forberedelesesområde og synopsis. Hvis du skal op i Prøveform B med synopsis, kan du finde vejledningen her

Her får du en grundig vejledning til prøveform A. Vi begynder med forberedelserne til prøven. Her får du råd om, hvordan du bedst læser op og ordner dine noter. Derefter kan du læse om, hvad du skal i forberedelsestiden. Til sidst gennemgår vi, hvordan du klarer dig bedst muligt til selve prøven.

Læs op til prøven

Læs op på dine opgivelser

Du skal sætte dig grundigt ind i opgivelserne til prøven. Derfor skal du sikre dig, at du har alle materialer og tekster, som står på dem.

Opgivelserne er ordnet efter emner, som I har haft om. Derfor er det ikke så svært af danne sig et overblik. Der er 80-100 normalsider tekster fra undervisningen og 8 eksempler på andre udtryksformer. Der er 3 hovedværker, hvoraf mindst 2 er danske romaner.

Du skal lægge en tidsplan for at læse op på dine opgivelser. Du behøver ikke at læse hovedværkerne igen, men de andre tekster og eksempler skal du få styr på inden prøven. Vær realistisk med din tidsplan. Ingen kan læse hele dagen lang. Sæt også tid af til afslapning, en tur i fitness eller en god gåtur med en kammerat. 

Fordel emnerne ud over de dage, du har til at læse op i. Begynd med at læse op på de emner, som du husker mindst om eller har haft sværest ved. 

Tag noter, mens du læser op

Når du sørger for at tage nogle noter, mens du læser op, vil du lettere kunne huske indholdet bagefter.

Til prøven skal du perspektivere til opgivelserne. Derfor bør du skrive en note for hvert forløb på dine opgivelser. Det skal være en kortfattet note, som kan give dig overblik over forløbet. 

Her er nogle spørgsmål, du lave noten ud fra:

  • Hvad gik forløbet ud på?
  • Har forløbet en tilknytning til en litteraturhistorisk periode, en bestemt gerne eller overordnet tema?
  • Hvordan kom forløbets emner eller temaer til udtryk i tekster eller medieklip?

Få styr på dine noter og analysemodeller

Du bør få styr på dine noter. Inddel noterne efter de emner, der er på opgivelserne. så kan du let finde de relevante noter, når du sidder til prøveforberedelsen. Det er en god idé at sætte dine noter ind i en mappe, så du ikke har en masse løse papirer med til prøven.

Du bør også finde analysemodeller frem til de typer af tekster og medier, som står på dine opgivelser. Sæt dem ind i din ma...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind