Pressefoto

Her har du en model til analyse af pressefoto i folkeskolen. Modellen guider dig trin for trin gennem arbejdet.  Du skal se modellen som et forslag til hvilke punkter, du kan komme ind på. Det er forskellige fra billede til billede, hvad der er vigtigst at tage med i den analyse.

Fakta og genre

En god analyse begynder med en tydelig præsentation af dit billede. Find frem til fotografens navn, hvor fotoet er udgivet og i hvilket årstal. Undersøg også, om fotoet eventuelt har en titel.

Du bør også opsøge baggrundsinformation om billedet. Hvor er det taget? Hvilken situation forestiller det? Et pressefoto dækker ofte en aktuel sag eller nyhed. Du er nødt til at vide lidt om fotoets sammenhæng, inden du kan præsentere det. 

Du kan også undersøge, hvilken genre billedet tilhører. Her er nogle eksempler på forskellige undergenre af pressefotoet.

  • Nyhedsfotoet  viser et øjebliksbillede fra en aktuel nyhedshistorie.
  • Reportagefotoet  er ofte mere stemningsfuldt og kunstnerisk end nyhedsbilledet. Reportagen er også en mere subjektiv genre, hvor der er mere plads til holdninger end i det objektive nyhedsfoto.
  • Hverdagsfotoet  giver os et indblik i almindelige menneskers hverdag.
  • Sportsfotoet  viser sportsfolk i aktion. Sportsbilleder er ofte fulde af energi og bevægelse.
  • Portrætfotoet  fremstiller en bestemt person. Det er en undergenre, som ofte er meget kunstnerisk og iscenesat.

Som du kan se af listen, så har de forskellige genrer forskelligt indhold og forskellige formål. Derfor påvirker genren også, hvad der kan være vigtigt at fokusere på i analysen.

Eksempel på en god præsentation
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Sammenhæng og motiv

Et pressefoto dækker typisk en bestemt sag eller historie. Det kan være en krig, en demonstration eller en sportsbegivenhed. Det kan også være en mere personlig nyhedshistorie om f.eks. sygdom, sorg eller kærlighed. 

Et godt pressefoto taler for sig selv, men alligevel kan det være nyttigt at sætte sig ind i billedets sammenhæng, når man skal analysere det. Det kan hjælpe os med at forstå, hvad vi ser på fotoet. 

Ofte vil billedet være forsynet med en titel eller en billedtekst, som kan hjælpe dig med at finde frem til sammenhængen. Ellers kan det være en god idé at søge efter billedet på nettet. På den måde kan du finde frem til den artikel, billedet har været brugt i. 

Når du har dannet dig et overblik over fotoets sammenhæng, kan du begynde at beskrive fotoets motiv...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind