Lille Lise

Her får du hjælp til at analysere og fortolke kortfilmen “Lille Lise”. Kortfilmen er instrueret af Benjamin Holmsteen i 2005. Spilletiden er 19 minutter og 13 sekunder. Filmen er inspireret af sangen ”97’ Bonnie and Clyde” af Eminem.

Lille Lise står midt i sine forældres skænderier og skilsmisse. I filmens åbning vil faren skaffe morens lig af vejen. Vi tror straks, at han er skyldig. Men det viser sig senere, at Lise er besat af en dæmonisk usynlig ven, som står bag mordet og ligeledes dræber faren.

Vi giver dig et resumé af filmen og gennemgår de centrale elementer i analysen. Du får også hjælp til fortolkningen. Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du læse vores arbejdsspørgsmål

Du kan også lytte til podcasten, hvor vi går i dybden med analysen af filmen.

Her kan du læse vores generelle råd om brugen af analysehjælp.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Hele filmen klipper frem og tilbage mellem flashbacket og nutiden. I en vis forstand kan vi kalde det for krydsklipning, fordi de to tidslinjer ”mødes” til sidst, hvor flashbacket indhenter nutiden i filmens begyndelse, hvor moren er død. Filmen klipper mellem de to tidslinjer på en måde, som skaber spænding ved kun gradvist at afsløre, hvordan moren døde. I lang tid lader filmen os tro, at faren var gerningsmanden. Det er først til sidst, at vi endelig får afsløret, at det var Lise, som stod bag.

Men vi kan også beskrive det som parallelklipning, især hvis vi ser på mere isolerede scener. Et eksempel er klipningen mellem drabet på moren og farens jagt efter Lise gennem skoven [14:07-16:58]. Faren løber gennem skoven for at indhente Lise, der flygtede, fordi faren ville have, at hun skulle sige farvel til sin usynlige ven, Louise. Jagtscenen bliver gennem klipningen forbundet med flashbacket, som viser os, hvordan Lise slog moren ihjel, fordi hun var besat af Louise, der altså viser sig at være mere end en uskyldig usynlig ven. 

Klipningen giver os gradvist et nyt perspektiv på farens jagt på Lise gennem skoven. Vi indser, at han nok burde flygte i stedet for at forsøge at indhente hende.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Lille Lise

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.