Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere “Lille Lise”. Kortfilmen er instrueret af Benjamin Holmsteen og udkom i 2005

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi, at du læser vores generelle vejledning til analyse af kortfilm:

Analyse af kortfilm

Dette er Studienets vejledning til kortilmanalyse, som er særlig velegnet for dig, der skal analysere kortfilm i Dansk eller Mediefag på gymnasiet. Kortfilm benyttes ofte i undervisningen i, fordi det er meget mere overskueligt at gennemgå en kortfilm end en spillefilm.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

I gysergenren er det overnaturlige eller dæmoniske meget ofte udtryk for noget psykisk. Her er det oplagt, at Louise er opstået som en reaktion på forældrenes skilsmisse, og måske endda allerede på deres problematiske forhold i tiden før bruddet. Faren påstår i hvert fald overfor moren, at Lise har haft en usynlig ven i månedsvis. 

Forældrene har gjort Lise fortræd ved at håndtere deres skilsmisse så dårligt. De har begge brugt Lise som et våben mod den anden. Den dæmoniske Louise hævner sig på forældrene, fordi de har svigtet Lise. Faren forsøger at få Lise til at sende Louise ned til moren på søens bund:

FAREN: Nu skal du sige farvel til lille Louise. Kan du binde en sten rundt om Louise? Så skal hun ud i vandet til mor. 
[13:42-13:49]

Måske har han en mistanke om, at det er den dæmoniske usynlige ven, der slog moren ihjel. På det symbolske plan kan vi tolke det, som om han forsøger at få Lise til at undertrykke traumet. Men det slår fejl. Faren slipper ikke for Louises hævn. Han bliver også slået ihjel. 

Da far ligger død i bagagerummet, sætter Lise sig ind på passagersædet i bilen. Den usynlige Louise har sat sig i førersædet og begynder at køre bilen. Lise taler til Louise, men bliver mødt af en ildevarslende stilhed:

LISE: Du er min bedste ven i hele verden. Er vi stadigvæk bedste venner, Louise? Louise?
[17:42-17:52]

Louise holder åbenbart op med at svare Lise. Bilen kører væk og forsvinder ud af syne. Det giver os en ubehagelig fornemmelse af, at Lise er Louises næste offer. På det symbolske plan kan det tolkes som et billede på, hvordan traumet vil blive ved med at påvirke Lise resten af livet. Hævnen har ikke gjort hende fri af de sår, som forældrenes opførsel gav hende. Traumet vil ødelægge hende for altid.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind