Filmiske virkemidler

Der er mange typiske gyservirkemidler

”Lille Lise” benytter sig af mange virkemidler, som er typiske for gysergenren. Det mest iøjnefaldende er brugen af såkaldte jump scares, altså ubehagelige overraskelser, der skal give os et chok, som får os til at hoppe i sædet. Det bedste eksempel er her, hvor faren kigger i bakspejlet og får sig et chok.

[07:08] - Synet af den dæmoniske Lise får både os og faren til at hoppet i sædet af ren forskrækkelse.

I næste øjeblik er Lise sig selv igen. Men det lille glimt af hendes dæmoniske side har en stor chokeffekt. Virkningen bliver understøttet af lydsiden. Der er nemlig relativt stille, inden glimtet af dæmonen. Da faren ser hende i bakspejlet, bliver stilheden brudt af en skarp strygertone. Det er en helt klassisk gysereffekt. 

Forvredne og kroppe og ansigter er typiske gyservirkemidler

Lise dæmoniske alterego, Louise, er som en forvrænget udgave af Lise. Hun er eksempelvis blevet iført en masse dyster makeup, som får hende til at se ond ud. Men det er de små fysiske forandringer, som er det mest uhyggelige. Et eksempel er her, hvor Lise vågner om natten, og hendes øjne langsomt bliver sorte.

[14:51] - Lises øjne bliver sorte, da hun bliver besat af Louise.

Kort forinden har vi set Lise vende og dreje sig i søvne, som om hun forsøgte at kæmpe imod Louise i sit indre. Men hun taber altså kampen, og hendes dæmoniske side får overtaget. De sorte øjne har en uhyggelig ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind