Trin 2: Undersøg teksterne og find din vinkel

Når du har læst opgaveformuleringen til din kronik, skal du arbejde med teksterne i opgavesættet. Her får du nogle råd om, hvordan du bedst kan gøre det. Vi ser også på, hvordan du kan lægge en vinkel på opgaven og indkredse dit eget synspunkt.

Dit forarbejde med tekster, vinkel og synspunkter er utroligt vigtigt for at skrive en god kronik. Meget få mennesker kan lave en overbevisende kronik uden et ordentligt forarbejde. Forarbejdet er en vigtig proces, hvor man langsomt får lagt fundamentet til en stærk kronik, som kan overbevise ens læser. 

Få overblik over opgavesættet

Teksterne i opgavesættene breder sig over mange forskellige medier. Det kan både være artikler, noveller, digte, billeder og medieklip. De færreste kan nå at læse og se alle teksterne, derfor skal du allerede fra starten vælge tekster ud, som måske kan være relevante for din kronik.

Så begynd med at se materialet hurtigt igennem. Orienter dig i overskrifter og manchetter i artikler på tryk, og afspil de første 20-30 sekunder af medieklip. Det skulle gerne give dig en idé om nogle tekster, som er værd at arbejde videre med.

Du skal tænke over, om teksterne kan være velegnede til at bruge i din kronik, mens du læser dem. Måske har de nogle gode konkrete eksempler eller siger noget interessant om et bestemt underemne. 

Læs tekster og se medieklip

Når du har valgt de tekster, du vil bruge, handler det om at få overblik over deres indhold. Teksterne giver typisk en idé om emnet overordnet set eller konkrete synspunkter, som kan hjælpe dig med at finde en vinkel på din kronik. Tag notater til arbejdet undervejs i et dokument på din laptop eller på papir.

Hvis teksterne er medieklip som fx film eller lyd, så skal du huske at nedskrive afspilningstidspunktet for vigtige citater eller scener, så du kan finde dem igen.

Her er nogle ting, som du især kan få gavn af at gøre under gennemlæsning af teksterne:

  • skab overblik ved at opdele teksterne i afsnit og giv hvert afsnit en overskrift
  • markér interessante synspunkter, argumenter og konkrete eksempler
  • find gode citater, som du måske kan brug
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind