[8]

Kronik på HTX

Få hjælp til at skrive en kronik i Dansk på HTX. Vi ser på, hvordan du bedst forbereder og opbygger din kronik. Med Studienets trin-for-trin vejledning får du hjælp i hele processen. Kronikken er en genre, som altid er med i eksamensopgaverne på HTX.

Vi kommer ind på, hvad du skal tænke over og gøre i forhold til opbygning, opgaveformuleringen, arbejdet med teksterne, skrivning af hoveddel og metatekst, samt korrektur. Du får også råd om formidlingen og sproget i opgaven. Vejledningen har også to kommenterede eksempler på kronik med metatekst.  

Kronikken er en svær opgavegenre, fordi du skal have et klart synspunkt om emnet, som du skal overbevise dine læsere om. Samtidigt skal du behandle dit emne på en nuanceret måde, hvor du ser det fra flere sider. Derfor skal du være stærk på både argumenter og sproglige virkemidler.

For de fleste elever er det en proces at blive rigtig god til kronikken. Det kræver træning, så resultatet er ikke nødvendigvis perfekt første gang. Vores vejledning kan hjælpe dig hen til målet. 

Du kan følge guiden fra start til slut og dermed få hjælp til hele din proces, eller du kan gå ind at læse på de trin, hvor du har brug for støtte.

Kronikken er i familie med nogle af de genrer, som du kender fra folkeskolens danskopgaver. Den indeholder nemlig nogle af de samme træk som klummer, blogs og debatindlæg, hvor du skal fremlægge og diskutere et emne, og argumentere for dine egne synspunkter. 

Det er også genrer, som vi kender fra virkeligheden uden for skolen, og du skal også lade som om, du skriver kronikken til et rigtigt medie. Forskellen er, at htx-kronikken tager afsæt i et bestemt tekstmateriale, som du skal bruge til din opgave.

Få hjælp til konkrete opgaver på Studienet.dk

På Studienet.dk kan du finde hjælp til mange opgaver og tekster fra tidligere eksamenssæt. Her kan du få hjælp til at forberede og skrive den helt konkrete opgave. Du skal dog være opmærksom på, at kronikopgaver fra STX er anderledes end kronikopgaver på HTX. Du kan søge efter opgaverne i søgefeltet øverst på siden.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kronik på HTX

[8]
Bedømmelser
 • 23-01-2023
  Givet af HTX-elev på 3. år
  Overskuelig gennemgang af kronikken og med gode henvisninger til forklaringer på danskfaglige begreber. TAK!
 • 20-09-2020
  Givet af HTX-elev på 2. år
  Mega nice lavet
 • 28-09-2022
  Givet af HTX-elev på 3. år
 • 17-05-2022
  Givet af HTX-elev på 3. år