De blå øjne

Her kan du finde hjælp til at analysere og forstå teksten ”De blå øjne” af Karen Blixen. Vi giver dig også et bud på en fortolkning og perspektivering af novellen. Du kan enten læse hele analysehjælpen igennem, eller du kan vælge bare at læse de dele, du har brug for i forhold til din egen analyse.

”De blå øjne” er en lidt usædvanlig novelle, fordi den findes i flere udgaver. Første gang den udkom, indgik den som en fortælling i en anden novelle, ”Peter og Rosa”, som blev udgivet i bogen Vintereventyr i 1942. Senere blev den udgivet som en selvstændig novelle i flere forskellige udgaver, bl.a. i et amerikansk magasin og på en grammofonplade, hvor Karen Blixen selv indtalte den.

Den udgave af novellen, som vi bruger her, blev udgivet i årbogen Blixeniana i 1980. Selv om der findes forskellige udgaver af novellen, er den overordnede handling og tematik den samme i alle udgaverne. Derfor kan du have gavn af vores analysehjælp, uanset hvilken udgave du har læst.

Vores analysehjælp indledes med et mere detaljeret resumé af handlingen i ”De blå øjne”. Efter resuméet følger en side med ordforklaringer. Karen Blixen bruger nemlig mange fremmedord og ord, der godt kan have et lidt gammeldags udtryk. Herefter kommer en side med baggrundsinformation, hvor vi gennemgår de forskellige udgaver af ”De blå øjne”, og hvornår de er fra.

Efter det kommer selve analysen af novellen. Her møder du først en række arbejdsspørgsmål til teksten. Vi anbefaler, at du prøver at arbejde med spørgsmålene selv, før du læser vores analyse. På den måde kan du få en ide om, hvad der kan være vigtigt at kigge efter, når du skal analysere ”De blå øjne”. Efterfølgende besvarer vi alle arbejdsspørgsmålene grundigt. Derved kommer vi omkring alle de punkter, der indgår i en typisk novelleanalyse.

Efter analysen følger en side med vores bud på en fortolkning af budskabet og temaerne i novellen. Til slut kommer en perspektivering. Her fokuserer vi på, at Karen Blixen var inspireret af myter og eventyr. Vi ser også på, hvordan ”De blå øjne” stadig kan være relevant i dag.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

De blå øjne

[5]
Bedømmelser
  • 14-05-2015
    Den er god nok den her, fin til inspiration
  • 18-05-2021
  • 09-03-2021
    Givet af 1.g'er på STX
  • 26-10-2016
    Givet af 3.g'er på STX