Inflation i Danmark | International Økonomi A - 25. maj 2023

Her finder du vores opgavehjælp til opgaverne fra skriftlig eksamen i International Økonomi A på HHX d. 25 maj 2022. Opgavesættet hed “Inflation i Danmark”.

Opgavesættet består af 3 opgaver som alle skal løses. På de følgende sider forklarer vi dig, hvordan vi løser de 3 opgaver:

Hvis du har brug for en generel vejledning i de forskellige opgavetyper som du kan støde på til eksamen i IØ, så kan du med fordel læse vores eksamensguide til skriftlig eksamen i International Økonomi.

Her kan du se et uddrag fra Opgave 2.2b

En sænkning af afgifterne er ekspansiv finanspolitik. Når man sænker afgifterne, så har forbrugerne råd til flere varer. Det fører til et øget forbrug, hvilket øger efterspørgslen. Øget efterspørgsel fører til en stigende produktion og et fald i arbejdsløsheden. Faldet i arbejdsløshed øger den disponible indkomst, hvilket igen øger forbruget osv. 

Som udgangspunkt lyder det godt, men problemet ved at sænke afgifterne er, at det risikerer at øge inflationen yderligere og overophede økonomien. Den øgede efterspørgsel på arbejdskraft presser lønningerne op. Og vi ved fra bilag 5, at arbejdsløsheden i forvejen er forholdsvis lav. Det vil derfor kræve høje lønstigninger for at lokke nye medarbejdere til. Når lønomkostningerne stiger, så vil virksomhederne sætte prisen op og dermed øge inflationen. 

Et andet problem ved at sænke afgifterne bredt er, at den ovennævnte mekanisme kommer til at gælde bredt i samfundet. Alle i Danmark vil have råd til at købe flere varer, hvis afgifterne sænkes. Den finanspolitiske multiplikator er altså høj, hvilket øger risikoen for en nedsmeltning. 

Endelig så hjælper sænkede udgifter ikke på, at inflationen til en vis grad skyldes et lavt udbud. Prisen på energi er steget, fordi Danmark og EU ikke længere køber olie og gas fra Rusland. Det lave udbud og den høje efterspørgsel får prisen til at stige. Økonomer i bilag 8 peger på, at danskerne må lære at tilpasse sig de højere priser ved at forbruge mindre energi, da det kan være med til at sænke efterspørgslen på verdensmarkedet. Her kan man dog komme med den indvending, at danskernes forbrug har en meget lille betydning på verdensplan.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Inflation i Danmark | International Økonomi A - 25. maj 2023

[1]
Bedømmelser
  • 12-03-2024
    Givet af Studerende på 5. år