Finanspolitisk multiplikator

Hvad er en finanspolitisk multiplikator?

Den finanspolitiske multiplikator er det tal, man skal gange på størrelsen af et finanspolitisk indgreb for at få den samlede virkning af indgrebet

Man bruger finanspolitiske multiplikatorer til at undersøge, hvilken virkning et bestemt finanspolitisk indgreb vil have i samfundsøkonomien. 

Den finanspolitiske multiplikator minder om den almindelige multiplikator

Forskellen mellem den finanspolitiske multiplikator og den almindelige multiplikator er, at den finanspolitiske multiplikator ganges med det finanspolitiske indgreb i stedet for med ændringen i efterspørgslen. Størrelsen på det finanspolitiske indgreb og ændringen i efterspørgsel er ikke nødvendigvis ens.

Hvis regeringen f.eks. har valgt at øge overførselsindkomsterne med 5 mia. kr., så er størrelsen på det finanspolitiske indgreb 5 mia. kr. Stigningen i efterspørgslen er dog sandsynligvis mindre, da befolkningen vil bruge nogle af de penge de får i overførselsindkomst på at spare op.

Hvad afhænger en finanspolitisk multiplikator af?

I praksis er det meget svært at udregne en finanspolitisk multiplikator fuldkommen præcist. Det skyldes, at der er mange faktorer, der spiller ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind