[10]

I Danmark er jeg født

I denne analysehjælp finder du hjælp til at analysere og forstå digtet ”I Danmark er jeg født”. Digtet er skrevet af H.C. Andersen i 1850 og har egentlig titlen ”Danmark, mit Fædreland”, men er almindeligt kendt som ”I Danmark er jeg født”. I analysehjælpen gennemgår vi de vigtigste elementer i digtet, som det kan være oplagt at fokusere på i analysen. Vi giver dig også et grundigt resumé af digtet samt en side med relevant baggrundsinformation, og så hjælper vi dig både med at perspektivere og fortolke digtet. I analysehjælpen finder du også en kommenteret udgave af originalteksten til digtet, hvor vi både har indsat ordforklaringer og forklaringer til de enkelte strofer.

Præsentation af teksten

Titel: ”I Danmark er jeg født” eller ”Danmark, mit Fædreland” (1850)
Forfatter: H.C. Andersen
Genre: Digt

H.C. Andersen skrev digtet under dramatiske omstændigheder i 1850. Dengang lå Danmark midt i en slags borgerkrig med hertugdømmerne Slesvig og Holsten. De to hertugdømmer på dette tidspunkt under den danske konge, men deres befolkninger følte sig mere tyske end danske. Det var derfor en tid, hvor nationalismen blomstrede, ligesom fjendskaberne over for tyskerne var stort. H.C. Andersen havde rejst meget i Tyskland og havde mange tyske venner, men valgte altså alligevel at erklære Danmark sin store kærlighed i dette digt. 

”I Danmark er jeg født” er især kendt, fordi det også er en sang. Komponisten Henrik Rung skrev en melodi til digtet kort tid efter, det var blevet skrevet. I 1926 kom en ny melodi til, skrevet af Poul Schierbeck. Det er den, der stadig bliver sunget, og som rigtig mange musikere har givet deres fortolkning af. De nye fortolkninger er medvirkende til, at digtet fortsat er så populært. De gør det også ekstra spændende at undersøge, hvad digtet egentlig handler om. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Budskabet er, at danskerne kan være stolte af Danmark

Overordnet set er budskabet i digtet ”I Danmark er jeg født” , at Danmark er et land, som danskerne kan være stolte af. Både naturen, sproget og historien fremstilles i et positivt lys. Bl.a. står der i digtet, at det danske sprog rammer jegets hjerte ”Saa sødt velsignet” (strofe 1), og fuldmånen står ”Saa deilig” over landet (strofe 2). Selv det at Danmark kaldes ”svag” (strofe 3) vendes til noget positivt, fordi det er et tegn på, at Danmark på trods af sin ringe størrelse, yder over evne.

Herudover fremgår det i anden og tredje strofe, at Danmark og danskerne har Gud på vores side. Fx henviser digtet til, at vi har fået vores flag, Dannebrog, af Gud: ”Hvor Dannebrogen vaier, — / Gud gav os den” (strofe 2). At Gud på den måde har interveneret aktivt i den danske historie indikerer, at Danmark er blevet udvalgt som noget særligt af Gud.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

I Danmark er jeg født

[10]
Bedømmelser
  • 04-01-2023
    Givet af 1.g'er på STX
    det er en god inspiration, og fedt at se noget man ikke selv havde opdaget til at starte med da man selv lavede analysen
  • 25-11-2020
    Givet af HFe-elev på 1. år
    Den er brugbar
  • 10-10-2023
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  • 20-12-2022
    Givet af 1.g'er på STX