Fortolkning, tema og budskab

...

Det gennemgående tema er fædrelandskærlighed

Temaet i ”I Danmark er jeg født” er på overfladen Danmark og alt det gode, der er forbundet med det danske. Det egentlige og gennemgående tema i digtet er dog fædrelandskærlighed eller patriotisme, som det kaldes med et finere ord. Digtet tematiserer patriotismen ved at vise en persons kærlighed til sit fædreland, som i dette tilfælde er Danmark.

Det bliver dermed klart for os som læsere, at Danmark og det danske ikke beskrives objektivt. Tværtimod kan vi tydeligt mærke, at kærligheden til fædrelandet gør jeget lige så blind, som hvis det havde været kærlighed mellem mennesker, der var temaet. Det ser vi fx i et udtryk som ”Bøgens Fædreland”. Man skal ikke rejse langt væk i Europa for at opdage, at der også er bøgetræer i andre lande, men dette udtryk claimer jeget bøgetræet på vegne af Danmark. Det smukke, ranke bøgetræ er i digtets logik også født og har rod i Danmark.

På samme måde hævder jeget, at hverken en blomstrende mark eller en fuldmåne kan være smukkere end i Danmark. Vi ved objektivt set, at de samme blomster ka…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind