Metaforer og symboler

...

Digtet bruger flere historiske symboler til at skabe stolthed

I løbet af ”I Danmark er jeg født” optræder der flere nationale og historiske symboler. Der er tale om velkendte symboler, som spiller en stor rolle i den nationalromantiske verdensopfattelse, heriblandt guldhornene og Dannebrog, altså det danske flag.

Flaget optræder i strofe 2 som en påmindelse om, at Danmark har et særligt forhold til Gud, og at landet har en lang og glorværdig historie:

Du danske friske Strand,
Hvor Dannebrogen vaier, —
Gud gav os den — Gud giv den bedste Seier! —
Dig elsker jeg! — I Danmark er jeg født!

De første to verslinjer her er beskrivende. Vi kan se en frisk strand for os, hvor det danske flag er hejst. Herefter siger digtets jeg, at ”Gud gav os” det danske flag. Det henviser til historien om, hvordan Danmark fik sit flag. Ifølge legenden faldt flaget ned fra himlen under et militært slag i Estland helt tilbage i år 1219. Her sejrede de danske tropper under kong Valdemar Sejr. Digtet nævner herefter ”den bedste Seier” som noget Gud kan give. Dermed udtrykkes både et ønske om, at Gud vil give danskerne den bedste sejr, og en erkendelse af, at det var Gud, der gav danskerne både Dannebrog og sejren tilbage i 1219.

Her er det værd at bemærke, at H.C. Andersen skrev sit digt under Treårskrigen (1. Slesvigske krig), der varede fra 1848 til 1850 eller 1851, afhængigt af hvordan man fortolker afslutningen på krigen. Når der står ”Gud giv den bedste Seier” kan det helt oplagt tolkes som et ønske om, at Danmark skulle vinde over de t…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind