Perspektivering

...

H.C. Andersen skrev også andre nationalromantiske digte

I dag forbinder vi primært H.C. Andersen med eventyr. Både i Danmark og i udlandet er han kendt for sine fortællinger om dyr, ting og mennesker, der kommer ud for store oplevelser og prøvelser i deres kamp for at finde en fast identitet i en verden, der ofte er ond og forvirrende. H.C. Andersens eventyr er nærmest blevet en selvstændige genre, der befinder sig mellem de traditionelle folkeeventyr og de sofistikerede kunsteventyr, der blev populære i 1800-tallet.

H.C. Andersen skrev dog også rigtig mange digte, og en del af dem er blevet meget populære. Det er dog mest i Danmark, hans digte er kendte, fordi de i højere grad end eventyrene har et dansk miljø og beskriver dét, vi kan kalde danske motiver. Det er fx strandene, bøgeskovene, guldhornene og det danske flag. ”Danmark, mit Fædreland” er hans mest kendte og elskede digt, men i bl.a. Højskolesangbogen er han også kendt for teksten til sangen ”Jylland mellem tvende Have”.

Det er en sang, der beskriver de kolossale forandringer, der skete i Jylland i 1800-tallet. Helt konkret blev H.C. Andersen inspireret til teksten på en lang rejse rundt i Jylland i 1859. Her blev han bl.a. vidne til, hvordan kvadratkilometer efter kvadratkilometer af den ufrugtbare og øde hede blev omdannet til marker og nåleskove. Det beskrev han i digtets berømte tredje strofe, der lyder sådan her:

Heden, ja, man tror det næppe,
men kom selv, besé den lidt:
lyngen er et pragtfuldt tæppe,
blomster myldre milevidt.
Skynd dig, kom! om føje år
heden som en kornmark står.

Her beskrives heden som et smukt landskab fyldt med blomster. Det fremgår også, at heden er ved at fors…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind