Diskussion

Her kan du få inspiration til at diskutere synspunkterne i Søren Krarups tekst “Hvad er det at være dansk?” og emnet om holdninger til danskhed i romantikken og i nutiden.

Vi vil tage udgangspunkt i Søren Krarups synspunkter og inddrage synspunkter fra teksten af Søren K. Villemoes, “Kom ind i kampen for danskheden!” Vi vil også give nogle bud på, hvilke materialer du ellers kan inddrage fra opgave…

...

Kan man definere, hvad det er at være dansk?

Du kan diskutere, hvad det vil sige at være dansk. Krarup mener, at det danske er noget, man bliver født til, og med fødslen bliver man del af en stor sammenhæng med historien, folket og sproget. Derfor er det danske først og fremmest noget, der handler om fødested og følelser.

I Villemoes’ artikel kan du finde et modsat synspunkt. Villemoes mener ikke, a…

...

Indvandring: Er der et behov for at fokusere på det danske?

Du kan diskutere om Danmark i dag er i en situation, hvor der er særlig grund til at have fokus på, hvad det vil sige at være dansk. Søren Krarup mener, at det er meget vigtigt, fordi danskheden er udsat for trusler fra politisk korrekthed og menneskerettighederne.

Begge dele vil bestemme over det danske folk og påtvinge dem en masse indvan…

...

Er menneskerettighederne en trussel mod danske værdier?

Du kan diskutere, om danskheden er truet af internationale institutioner og aftaler som fx EU og menneskerettighederne. Søren Krarup skriver kritisk om menneskerettighederne. Det er egentligt ikke det, der står i dem, som han er kritisk over for.

Hans kritik handler om, at international institutioner som fx FN eller EU kan lave bindende regler …

...

Hvad er danskheden for de unge?

Du kan diskutere, hvilke værdier den unge generation forbinder med det at være dansk. Hverken Krarup eller Villemoes skriver noget direkte om de unge.

Men følger vi Krarups definition på danskhed, vil der ikke være forskel på ældre og unge danskere. De er alle sammen født som danskere. Det vil derfor være vigtigt, at de unge lærer om Danmarks sprog, historie og kultur…

...

Findes de nationalromantiske ideer i nutiden?

Du kan diskutere, hvilke ideer Krarup har arvet fra romantikkens opfattelse af danskhed. Her kan du sammenligne hans tekst med Adam Oehlenschlägers “Fædrelandssang” fra 1819.

Du kender den sikkert som nationalsangen, “Der er et yndigt land”. Den er en nationalromantisk fremstilling af Danmark. Oehlenschläger skriver om den danske historie, religion, spro…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind