Baggrundsviden og ordliste

Her får du  baggrundsviden, som kan være nyttig at kende til, når du skal arbejde med “Hvad er det at være dansk?”. Der er også lidt supplerende ordforklaringer.  

Søren Krarup som debattør og politiker

Søren Krarup (f. 1937) er præst. Han var medlem af folketinget for Dansk Folkeparti i perioden 2001-2011 og blev betragtet som en af dem, der bidrog meget til partiets verdenssyn og værdier - altså dets ideologiske tankegang.  

Krarup er i offentligheden kendt for sin modstand mod menneskerettighederne, politisk korrekthed, indvandring og globalisering. Det er træk i den moderne tid, som er ødelæggende for det danske, mener han.

Menneskerettighederne tager han afstand fra på grund af sin tro. Hvis mennesker prøver at definere, hvad der er godt og ondt i verden og lave faste regler om det, så leger de Gud, mener han. Samtidigt har Dansk Folkeparti altid haft fokus på, at internationale konventioner som fx menneskerettighederne har gjort det vanskeligt at føre en stram flygtninge- og indvandrerpolitik.    

Debatten om danskhed

Gennem tiden har der i større eller mindre grad været debat om, hvad det vil sige at være dansk. Op igennem 1990’erne har især Dansk Folkeparti markeret sig i debatten.

Krarups artikel skal forstås i forhold til den debat, der var om flygtninge- og indvandrerpolitik i årene op til, at artiklen udkom, dvs. i 1990’erne. Her sad en socialdemokratisk regering med deltagelse af forskellige midterpartier. På det tidspunkt var det ikke velset blandt de fleste medier og politiske partier at have en meget kritisk holdning til indvandring.

Regeringspartierne gik hårdt til Dans...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind