Knokkel­manden af Henrik Pontoppidan

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at forstå, analysere og fortolke novellen “Knokkelmanden”.

"Knokkelmanden" handler om Ane og Simon, som er født fattige og gennem hårdt arbejde til sidst får deres egen lillebitte gård. Ane bliver dog syg kort efter og dør, så Simon er efterladt med deres lille datter.

“Knokkelmanden” er skrevet af Henrik Pontoppidan, og den er udgivet i flere forskellige udgaver. Den første udgave blev udgivet i 1884 i bladet Ude & Hjemme. Vi analyserer den mest kendte udgave af novellen, som er udgivet i 1887 i novellesamlingen Fra Hytterne.

I analysehjælpen finder du først et resumé af novellen. Herefter kan du læse en stor mængde baggrundsinformation, som ruster dig grundigt til at forstå novellen. Afsnittet med baggrundsinformation indeholder informationer om de forskellige udgaver af novellen, om forholdene på landet i slutningen af 1800-tallet og om novellens forfatter, Henrik Pontoppidan. Derefter kommer en side, hvor du kan læse hele teksten og se ordforklaringer undervejs.

Analysehjælpen har derefter en grundig analyse af alle de punkter, der normalt indgår i en analysemodel. I analysen finder du først en liste med arbejdsspørgsmål, som du kan lade dig vejlede af, hvis du selv vil øve dig i at analysere. 

Afslutningsvist har vi lavet en samlet fortolkning, hvor vi kommer ind på novellens budskab og tema, og bagefter følger et afsnit om perspektivering.

Uddrag

Du får her et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

Det væsentligste tema i “Knokkelmanden” er social ulighed. Novellen giver et indblik i, hvilke urimelige og undertrykkende forhold man kan vokse op og leve under, hvis man kommer til verden på det nederste trin af den sociale rangstige.

Den kristne livsholdning er også et tema i novellen. I novellens slutning kommer en kritik til syne i fortællerens ironi. Præsten fremstilles som virkelighedsfjern og usympatisk, når han slutter den forfærdelige fortælling af med at sige “Guds Naade er over al Maade”. Dermed anerkender han nemlig på ingen måde den uretfærdighed, der har ramt familien. I stedet for den kristne livsholdning taler “Knokkelmanden” for videnskaben og virkeligheden. Fortælleren fremstiller professoren fra København og hans videnskabelige tilgang til problemerne meget positivt. Fortælleren lægger også vægt på, at Ane og Simons bolsted, det såkaldt velsignede “Paradis”, ikke er en gave fra Gud, men noget de har knoklet utroligt hårdt for.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Knokkelmanden af Henrik Pontoppidan

[2]
Bedømmelser
  • 06-03-2023
    Givet af 2.g'er på STX
  • 03-06-2022
    Givet af 1.g'er på STX