Herakles og de 12 arbejder

Om Herakles

Herakles er en halvgud, søn af Zeus og af prinsessen Alkmene. Han er måske grækernes mest berømte helt. Hos romerne hedder han Herkules. Myterne om Herakles centrerer sig om de tolv arbejder (prøver), som han udfører (på græsk dodekáthlos = tolv arbejder).

Forhistorien

Zeus' kone, Hera, hader Herakles, fordi han er barn af Zeus’ utroskab med Alkmene, dronning af Theben. Derfor sender Hera vanvid over Herakles, som i sin galskab dræber sine egne børn.

Da han kommer til sig selv, opsøger Herakles i sin fortvivlelse Oraklet i Delfi. Her får han at vide, at han som straf skal tjene i tolv år hos kong Eurystheus i Mykene. Efter de tolv år vil han til gengæld blive optaget blandt guderne.

De 12 arbejder

Eurystheus sætter Herakles på mange prøver, der kendes som de tolv arbejder, som blev regnet for umulige at løse. I fortællingerne har de lidt forskellige udformninger, men den klassiske rækkefølge er denne:

  • 1. arbejde/prøve: Den nemeiske løve, som Herakles kvæler med sine bare næver (eller dræbte med sin kølle, ifølge andre versioner).
  • 2. arbejde/prøve: Den lernæiske hydra, en gigantisk slange med mange hoveder, som hele tiden vokser ud igen, m
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind