Klipning

Introduktion

En typisk film består af et meget stort antal forskellige indstillinger (se ‘Filmens byggesten’ nedenfor). Måden, som de forskellige indstillinger bliver sammensat på, kaldes for klipningen af filmen. I mange tilfælde er klipningen så elegant lavet, at seerne slet ikke tænker over, at der bliver klippet. Der kan dog også være situationer, hvor klipningen bevidst bruges som virkemiddel ift. at skabe et bestemt indtryk. Det er især i disse situationer, hvor det kan være relevant at gøre opmærksom på klipningen i din filmanalyse.

Filmens byggesten

Når man skal beskæftige sig med klipning, er det i første omgang nyttigt at have et overblik over de begreber, som man bruger om de forskellige dele af en film. 

Filmens mindste byggesten er en frame, som er et begreb for de enkelte stilbilleder, som filmen består af. Typiske film er filmet med 24 frames i sekundet, så det menneskelige øje kan normalt ikke registere den enkelte frame i isolation, medmindre man fryser billedet. 

I en lidt større målestok kan man arbejde med en indstilling, som er betegnelsen for en del af filmen, som er filmet i sammenhæng med samme kamera. En typisk film består af flere hundrede forskellige indstillinger. Filmens klipning er en betegnelse for, hvordan de enkelte indstillinger bliver koblet sammen.

I en endnu større målestok kan man tale om en scene, som typisk er sat sammen af flere forskellige indstillinger. En scene er en del af filmen, som foregår samme sted og inden for et afgrænset tidsrum (fx kunne en scene være 'to mennesker taler sammen på en restaurant' og den følgende scene kunne være 'de to mennesker følges hjem').   

Endelig kan man tale om en sekvens, der typisk består af en række forskellige scener, som dog alle bidrager til dem samme ‘del’ af filmens fortælling. En sekvens i en film bliver ofte sammenlignet med et kapitel i en bog. 

Samlet set kan man altså sige, at de...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind