Billedbeskæring

Introduktion

Billedbeskæring dækker over, hvor meget af motivet de enkelte billeder i filmen viser. Forskellige beskæringer kan have forskellige effekter på, hvordan filmen opleves. Nogle beskæringer er velegnede til at give et overblik over et større område, mens andre beskæringer kan anvendes til at lægge særligt fokus på en bestemt person eller en bestemt genstand.

Film handler typisk om mennesker, og derfor har man traditionelt kategoriseret de forskellige beskæringer med udgangspunkt i, hvor meget af menneskekroppen de hver især viser. Et nærbillede er fx defineret som en beskæring, hvor man kan se et menneskes ansigt, men ikke resten af kroppen. Man kan dog også fint bruge betegnelserne ift. billeder, hvor der ikke er mennesker - så vil et nærbillede blot være et billede med fokus på noget, der har ca. samme størrelse som et ansigt.   

Nedenfor kan du læse om de forskellige beskæringer og deres typiske funktioner. 

Supertotal

Supertotal er en beskæring, hvor kameraet befinder sig langt væk fra motivet. 

I krigsdokumentaren Armadillo bliver supertotal brugt til at give seerne et overblik over militærbasen, hvor det meste af filmen udspiller sig. (10:18) fra Armadillo af Janus Metz.

Supertotal beskæring bliver ofte brugt til at give seerne et overblik over et større område, hvilket fx kan være velegnet, hvis man skal præsentere filmens miljø...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind