Symbolik

Hvad er symboler?

Det kan være meget væsentligt at være opmærksom på, om din film indeholder scener eller elementer, som har en symbolsk betydning. Symboler er en fællesbetegnelse for forskellige konkrete elementer, som i en bestemt sammenhæng også får en mere abstrakt betydning.  Nogle symboler er tæt knyttet til en bestemt kultur eller religion (fx korset i kristendommen), mens andre symboler kan findes på tværs af flere kulturer.

Der findes en lang række forskellige symboler, så her vil vi blot nævne nogle få eksempler, som kan dukke op i spillefilm på tværs af forskellige genrer.

Vand som symbol på renselse eller genfødsel

Vand er et klassisk symbol på renselse eller genfødsel. Der kan derfor være en symbolsk betydning knyttet til scener, som involverer vand.

I kortfilmen Næste stop viser åbningsscenen os fx, hvordan hovedpersonen omhyggeligt skyller øllet fra en ølflaske ud i håndvasken, vasker flasken og putter vand i i stedet. Scenen er filmet på en special måde, som inviterer os til at tolke den symbolsk. Vandet kan fx ses som et symbol på, at hovedpersonen Siv også prøver at vaske den m...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind