Dramaturgiske modeller

I nogle tilfælde kan det være relevant at analysere filmens komposition ved brug af en dramaturgisk model (som fx berettermodellen). Det skal du dog kun gøre, hvis du føler, at du kan få noget fornuftigt ud af at bruge modellen. Fx hvis du specifikt gerne vil dykke ned i, hvordan filmen opbygger spænding over tid. Eller selvfølgelig hvis din underviser specifikt har bedt dig om at gøre det. 

I Mediefag er der særlig stor tradition for at anvende de dramaturgiske modeller i filmanalysen, men du kan også møde dem i Dansk og Engelsk. I Mediefag kan du desuden også få brug for de dramaturgiske modeller, hvis du selv skal indspille en film. 

På de følgende sider kan du læse om hver model. Bemærk dog, at vi dækker aktant-modellen på siden om Personer, fordi den specifikt bruges til at kortlægge de forskellige personers rolle i filmens fortælling. 

Uddrag

6. Klimaks

I klimakset topper filmens spændingskurve, og hovedpersonerne stilles overfor deres hidtil største udfordring. Som regel slutter klimakset med, at hovedpersonerne overvinder udfordringen, men der kan også være film, hvor klimakset i stedet fører frem mod en ulykkelig slutning.

Jurassic Park kommer klimakset i en scene, hvor en gruppe af hovedpersonerne har barrikaderet sig for raptorerne, samtidig med de desperat prøver at genstarte parkens computersystem. Det lykkedes til sidst, og de bliver genforenet med de øvrige hovedpersoner og kan endelig nå ud til en helikopter. 

7. Udtoning

I udtoningen falder spændingskurven igen, mens historien bliver rundet af. Hovedpersonerne får måske en mulighed for at nyde deres sejr, og vi får en fornemmelse af, hvad der vil ske med dem efter filmens handling slutter. 

Jurassic Park foregår udtoningen i en helikopter på vej væk fra øen, hvor hovedpersonerne endelig er uden for livsfare og kan reflektere over det, som de har oplevet. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind