Berettermodellen

...

Berettermodellens syv punkter

Nedenfor vil vi gennemgå de enkelte punkter i berettermodellen. Vi vil sideløbende gennemgå et konkret eksempel på en spillefilm, som kan analyseres efter berettermodellen. Vi har her valgt at bruge Jurassic Park (1993) som eksempel.

1. Anslag

Anslaget til en film er typisk designet til at fange publikums interesse, så de bliver hængende i filmens univers i stedet for fx at zappe over på en anden kanal. Anslaget vil typisk etablere filmens genre og måske opridse nogle af de centrale temaer, som filmen kommer til at beskæftige sig med. Som man kan se på illustrationen, er der et lille hop i spændingskurven i forbindelse med anslaget, fordi filmen allerede i åbningsscenen prøver at fange seerne med sin fortælling. 

Jurassic Park viser anslaget os nogle forskellige scener relateret til etableringen af dinosaurparken Jurassic Park, hvor første toppunkt på spændingskurven kommer i en scene, hvor en af parkens medarbejdere bliver dræbt af en dinosaur. På den måde får vi et forudgreb om, hvor farlige dinosaurerne er. Vi får samtidig et billede af filmens centrale tema om, at mennesket ikke må blive overmodigt i sin tro på, at det kan mestre naturen.  

2. Præsentation

I præsentationen møder vi typisk filmen…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind