Dogmefilm

Hvad er dogmefilm?

Dogmefilm er film lavet ud fra et specifikt regelsæt, som blev formuleret af de danske instruktører Lars Von Trier og Thomas Vinterberg i 1995. De bedst kendte dogmefilm er derfor danske film, så det vil primært være i Dansk og Mediefag, at du kan møde eksempler på denne genre. Festen (1998) af Thomas Vinterberg er en af de mest velkendte dogmefilm, og den bliver ofte brugt i undervisningen.

Dogmereglerne var en reaktion på, at datidens film ifølge Trier og Vinterberg var blevet for overproducerede. Der var kommet alt for meget fokus på kunstige effekter og vilde stunts, og den overdrevne brug af virkemidler og iscenesættelse kunne let komme til at forstyrre den historie, som filmen egentlig ville fortælle. Dogmereglerne var derfor et forsøg på at genopdage filmgenren på et simplere grundlag, hvor billeder og lyd skulle fremstå mere naturlige og upolerede. 

Typiske genretræk for dogmefilm

Dogmefilm er en unik filmgenre, idet dets genretræk er defineret ud fra et fast regelsæt, som en film skal leve op til, hvis den skal kaldes en dogmefilm. Den skal nemlig leve op til de 10 punkter i dogme-regelsættet, som vi gengiver nedenfor. Ved hver regel har vi skrevet en kort, uddybende forklaring. 

1. Alle scener skal filmes on location og der må ku

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind