[137]

Filmanalyse

Dette er Studienets model og vejledning til analyse af film.

Film er en naturlig del af de fleste menneskers hverdag. Film kender vi som spillefilm fra tv og biografen, men der findes også en række andre typer af film som dokumentarfilm, stumfilm og kortfilm. Filmanalyse laves som regel i Dansk, Engelsk eller Mediefag.

At analysere en film er ikke så forskelligt fra at analysere en roman eller en novelle. Blot skal man være opmærksom på, at film er et medie, der spiller på flere strenge end en bog. Filmen spiller i høj grad på visuelle og lydlige virkemidler til at skabe bestemte følelser og stemninger hos publikum. De filmiske virkemidler er derfor en vigtig del af en filmanalyse i Dansk, Engelsk eller Mediefag.

HUSK: Analysemodellen er til hjælp og inspiration for dig. Hvis du skal skrive en skriftlig opgave, må du gerne finde inspiration og viden i modellen, men det er vigtigt, at du altid skriver din egen opgave uden at kopiere eller omskrive noget fra andre tekster (eller fra denne vejledning). Dine skriftlige opgaver skal altid være formuleret som dit selvstændige arbejde.

Vinkling af filmanalysen

Når man skal lave en filmanalyse i Dansk eller Mediefag er det vigtigt, at man vælger en bestemt vinkel på den film, som man vil analysere. Hvis man vil have alt med i sin analyse, bliver den uoverskuelig og kommer til at fylde alt for meget. Det er en god ide at tage fat på, hvad der er det særlige ved filmen, og hvad der lige præcis interesserer dig ved filmen. Det kunne fx være:

 • Et bestemt tema
 • Et overraskende plot
 • En fascinerende hovedperson
 • Filmiske virkemidler
 • Sammenligning med en anden film
 • Eller lignende  

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Filmanalyse

[137]
Bedømmelser
 • 12-12-2011
  Jeg søgte en model til hvordan man laver en analyse af karaktererne i en film, og det fandt jeg i dette download. Så det afsnit om analyse af karakterer er godt, da den giver gode eksempler og metoder til hvordan man kan gribe sagen an.
 • 14-12-2010
  Givet af HF-elev på 2. år
  God gennemgang af hvordan man analyserer og fortolker en film, dog er beskrivelser af rum, klipning osv, ikke så relevant lige for min situation. Men eller en god og rundig gennemgang af mange andre relevante punkter
 • 26-01-2017
  God hjælp og inspirationskilde da jeg skulle analysere en film til min SSO.
 • 02-10-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  Rigtig god vejledning!