Kortprosa

Her får du hjælp til at skrive en fiktionstekst som kortprosa. Kortprosa er fiktionstekster, som stiller skarpt på enkelte situationer, genstande eller stemninger. Kortprosaen bygges ofte op af enkelte afsnit eller mindre, afgrænsende fortællinger. Derudover er kortprosaen kendetegnet ved at eksperimentere med sproget og formen. 

Sådan skriver du kortprosa

Der er ingen fastlagte regler for, hvordan du skal skrive kortprosa. Måske udover at det skal være kort. En kortprosatekst er sjældent længere en ½-1 side. Derudover er det vigtigste træk, at kortprosa skal være interessant og overraskende for læseren.

Derfor er det en genre, som i høj grad kalder på din fantasi og kreativitet. Men her er nogle tips, som du med fordel kan tage udgangspunkt i. Selvom du skal beskrive dit indhold med få ord, så handler det om at give læseren noget at tænke over. Så du bør have fokus på at skabe en dybde i tekst, hvor der står meget mellem linjerne. 

Det er også en god idé, at du begynder din tekst in medias res. Kast læseren direkte ind i situationen eller handlingen uden forklaringer. Du bør også afslutte kortprosaen åbent, så du lader læseren selv tænke videre. 

Her har du et eksempel:

”Hvorfor ville man gøre sådan noget?” Spurgte Sophia med hævede øjenbryn. Hun lå på maven foran fjernsynet. Normalt var der børne-tv på denne tid af morgenen, men i dag var der nyheder. Mor stod ude i køkkenet med ryggen til Sophia. Hun var i gang med at komme sukker i sin kaffe, samtidig med at hun pakkede sin taske. 

”Gøre hvad for noget?” spurgte hun, mens hun ledte efter sine høretelefoner, men Sophia kunne ikke høre hende. Ude på gaden foran lejlighederne var en lastbil ved at parkere. Hver gang, lastbilchaufføren bakkede, vibrerede teskeen i mors kaffekr

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind