[0]

Fiktionstekst i folkeskolen

Her får du hjælp til at skrive en fiktionstekst. Fiktionsteksten er en genre, som du kan møde ved prøven i skriftlig dansk i 9. og 10. klasse. Opgaverne ved prøven har normalt frit genrevalg, men lægger ofte op til, at du skriver kortprosa eller noveller. 

I vores trin for trin vejledning her får du hjælp til at skrive din fiktionstekst fra start til slut. Så uanset om du skriver novelle eller kortprosa, får du en solid hjælp til at forberede, opbygge og skrive din fiktionstekst. 

Vi giver dig også hjælp til layout og til at skrive følgebrevet, som næsten altid indgår som en del af opgaverne ved prøven.

Hvad er en fiktionstekst?

Fiktionsteksterne, som du skriver i dansk, er næsten altid noveller eller kortprosa. De handler om noget opdigtet. 

Novellerne har et handlingsforløb, der fortæller os om begivenheder og situationer i en eller flere personers liv. De rummer typisk en konflikt, som personerne udsættes for. De har normalt en bestemt fortæller. Gode noveller er skrevet om et bestemt tema. Det vil sige en problemstilling, som læserne kan forholde sig til og måske genkende fra deres eget liv.

I kortprosatekster behøver der ikke være en handling eller en konflikt. Kortprosa kan nemlig bruges til at stille helt skarpt på genstande, begivenheder, ord eller handlinger. Kortprosaen skærer sit indhold ned til det mest nødvendige. Derfor er læseren nødt til selv at skabe en stor del af betydningen.

Fiktionstekster kan også være digte, romaner eller film. Men det er ikke særligt praktiske genrer i skriftlig dansk. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Fiktionstekst i folkeskolen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.