Skriv

På de næste sider får du hjælp til at skrive en fiktionstekst til Dansk i 9. eller 10. klasse. Det er en opgave, som du kan møde ved afgangsprøven i Dansk. Som regel er der ikke bestemte krav til genren for den fiktionstekst, du skriver. Vi har taget udgangspunkt i de to genrer, som er de mest brugte:

Næsten alle opgaver om fiktionstekst er lettest at besvare, når du vælger at skrive i én af disse to genrer, da der ofte er særlige krav til længde, indhold og form på din fiktionstekst. 

Så selvom romaner, dramaer og digte også er fiktionstekster, vil det sjældent være en særligt god idé at kaste sig over dem. De vil i hvert fald gøre det lidt vanskeligt at leve op til kravene i opgaverne på en god måde.

Her kan du læse et uddrag fra vejledningen:

Slutningen på din novelle kan være enten åben eller lukket. En lukket slutning giver læseren svar på alle sine spørgsmål, mens en åben lægger op til flere forskellige tolkninger. Slutningen i noveller har tit en uventet drejning, som overrasker læseren. Her er et eksempel:

Pludselig så Lauge op på vores hus, og vi fik øjenkontakt gennem ruden. Far opdagede ikke noget og fortsatte bare slagene. Jeg kiggede bønfaldende på Lauge. Men Lauge smilede bare igen i dag.

Slutningen her er ganske kort. De to drenge får øjenkontakt, men det bliver tydeligt, at Lauge ikke vil gøre noget for at hjælpe. Han vil til eksempel ikke sige til sin far, at naboen gennembanker sønnen. I stedet smiler han, som han har gjort alle de andre gange, hvor Kevin er blevet mishandlet. Lauges reaktion er uventet, fordi den fremstiller ham som én, der fryder sig over hovedpersonens skæbne.

Vi kan læse slutningen som åben, fordi konflikten ikke bliver løst. Volden vil sandsynligvis fortsætte både i skolegården og soveværelset. Der kommer ikke nogen og redder personerne fra den onde cirkel af vold, som de lever i. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind