Eksistentiel og humanistisk psykologi

I dette kompendie kan du læse om eksistentiel psykologi og humanistisk psykologi. Du kan møde disse grene af psykologien i lidt forskellige sammenhænge i undervisningen. Eksistentiel og humanistisk psykologi kan indgå i forlængelse af temaet personlighed og identitet, men de kan også optræde inden for andre områder af kernestoffet - eller i forbindelse med studier af psykiske lidelser og psykologisk terapi.

Eksistentiel psykologi er en psykologisk retning baseret på den filosofiske eksistentialisme. Eksistentialismen er baseret på en grundtanke om, at mennesket er et frit væsen, som altid kan vælge, hvordan det vil forholde sig til sin situation. 

Humanistisk psykologi har visse fællestræk med eksistentiel psykologi. Humanistisk psykologi er dog baseret på en tanke om, at der eksisterer nogle grundlæggende menneskelige behov, som alle har brug for at få opfyldt på en eller anden måde.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra kompendiet, som handler om Maslows behovspyramide.

Behov for selvaktualisering

Øverst i pyramiden finder vi behovet for selvaktualisering, som vi vender os mod, når de øvrige behov er opfyldt. Selvaktualisering handler i Maslows definition om, at vi har fokus på at udvikle vores evner og nå til vores fulde potentiale, fx ved at engagere os i kreative projekter eller ved at prøve at mestre vores evner og færdigheder. Selvaktualisering handler dog ikke bare om at gennemføre projekter og nå sine mål, men også om at finde glæde i selve processen med at arbejde med sig selv og sit potentiale.   

Maslow var særligt interesseret i menneskets behov for selvaktualisering, og han koblede sin beskrivelse af dette behov sammen med begrebet ‘højdepunktsoplevelser’ eller peak experiences. Begrebet beskriver de situationer i vores liv, hvor vi virkelig føler os på toppen og bliver så fokuserede på vores igangværende positive oplevelse, at vi næsten glemmer alt andet. Tanken om disse højdepunktsoplevelser var med til at inspirere Maslows fagkollega Mihaly Csikszentmihalyi til at formulere sin teori om flow, som du kan læse mere om på næste side.   

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Eksistentiel og humanistisk psykologi

[3]
Bedømmelser
  • 05-06-2023
    Givet af HF-elev på 2. år
  • 31-05-2023
    Givet af HF-elev på 2. år
  • 08-05-2023
    Givet af HF-elev på 2. år