Flow

Introduktion

Den ungarsk-amerikanske psykolog Mihaly Csikszentmihalyi er blevet verdenskendt for sin såkaldte flow-teori, som han præsenterer i hovedværket Flow: The Psychology of Optimal Experience (“Flow - Optimaloplevelsens psykologi” på dansk).

Csikszentmihalyi definerer flow som en særlig sindstilstand, hvor man bliver fuldstændig opslugt af det, som man er i gang med. Man glemmer næsten tid og sted og går nærmest i ét med processen. Når flow-tilstanden er overstået, vil man typisk sidde tilbage med en stærk lykkefølelse, fordi man føler, at man har haft fuld kontrol med situationen og brugt sit eget potentiale til det yderste.  

I følge Csikszentmihalyi er det under og umiddelbart efter flow-tilstande, at vi som mennesker føler os allermest lykkelige. Lykken handler altså ikke om at få alle mulige materielle goder, men om at engagere sig i dét, man laver, så man opnår mange flow-oplevelser i sin hverdag. 

Hvordan opnår man flow?

Csikszentmihalyi mener, at flow-tilstanden er et helt centralt element i det gode liv. Derfor er det nærliggende at spørge, hvordan man så bedst sikrer, at folk har mulighed for at få disse oplevelser så ofte som muligt?

Csikszentmihalyi siger, at der er en række betingelser, som skal være opfyldt, før flow-t...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind