Græsk komedie

Komediens oprindelse og funktion

Den græske komedie stammer fra lystige og morsomme optog og korsange under Dionysosfesterne i Athen i 500- og 400-tallet f.Kr. Disse optog og sange udviklede sig så efterhånden til iscenesatte komedier på et teater i antikken. 

Komedierne var, ligesom tragedierne, oprindelig en gave til vinguden Dionysos. Desuden fungerede de som underholdning, men rummede også en form for samfundskritik.

Genretræk og virkemidler

Formålet med komedien er at få publikum til at grine vha. virkemidler som overdrivelse, ironi og latterliggørelse. Et klassisk komedietræk er at få publikum til indirekte at grine af sig selv ved at latterliggøre typiske tendenser i samfundet.

Den græske komedie er bygget op skiftevis af korsange og talevers (skuespillernes replikker), ligesom tragedien. Men komedien er karakteriseret ved lav stil , (hvorimod tragedien er skrevet i høj stil). Lav stil vil sige, at personerne er ‘grimme’, taler grimt og opfører sig grimt. De bærer groteske masker, og nogle af dem har en fallos. Ofte er der fokus på seksuel lyst, afføring, druk eller andre ‘grimme’ ting.

Komedien tager udgangspunkt i det aktuelle samfund og det politiske liv (ikke i de gamle myter som tragedierne). Det er ofte politisk sat...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind